Header Ads Widget

A világ leggazdagabb emberei (top 10)

Az agyoncsépelt téma legfrissebb ide adatait a Forbes.com állította össze, mely szerint az összvagyonuk a milliárdosoknak 5,4 billió dollárról, 6,4 billióra emelkedett az idén.

A lista 1500 embert szerepeltet és 42 új női név is szerepel rajta. Az új adattal nők vonatkozásában tavaly a milliárdos nők száma 138 volt, idén pedig már 172. A legnagyobb nyertes 2014. évben Mark Zuckerberg, akinek 28,1 milliárd dollárral a leggazdagabb emberek listáján a 21. helyen áll. Állítólag a lista kétharmadának vagyonát becsületes úton saját maga szerezte.

2014-ben a világ leggazdagabb emberei (top 10)

Bill Gates

Az egyesült államokbeli 58 éves férfi a Microsoft társalapítója. Vagyona 77,8 milliárd dollár. A lista élére 2007 után állt újra. A férfi a Melinda Gates Alapítvány tulaja is.


Carlos Slim Helu
A 74 éves mexikói úriember 70,9 millió dollárjával a világ második leggazdagabb embere. Latin-Amerika legnagyobb telekommunikációs intézményének az América Móvilnak a tulajdonosa.


Warren Buffet, USA
Összvagyonát a maga erejéből szerezte, aminek értéke 65,2 milliárd dollár. Az úriember napjainkban is hihetetlenül aktív. Tavaly 4 milliárd dollárt fektetett saját cégébe, az ExxonMobilba. A Forbes listája szerint ő a világ harmadik leggazdagabb embere.



Amanico Ortega, Spanyolország
A 78 éves férfi a Zara márka tulajdonosa. Tavaly vagyonát 7 milliárd dollárral növelte. Ortega egyszerű családból származik, édesapja egy vasúti munkás volt, ő pedig kifutó fiúként kezdte pályafutását egy ingeket forgalmazó spanyol üzletben.


Larry Ellison, USA
A 69 éves férfinak az összvagyona 51,1 milliárd dollár. Larry a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldások cégének az Oracle Corporation vezetője. Az ötödik leggazdagabb ember a világon.


Charles Koch testvérével David Koch-hal a világ hatodik és hetedik leggazdagabb emberei
Charles 78 éves, David pedig 74. A vagyonon testvériesen osztoznak, fejenként 41,2 milliárdon. Cégüket együtt vezetik a Koch Industriest. Érdekeltségei sok területre kihatnak, például a papírtörlő, építőanyag gyártás, kőolajvezetékek és finomítók.


Charles Koch


David Koch

Christy Walton, USA
Az 59 éves nő, személyes vagyona 38,2 milliárd dollár, a családjáé pedig 144,9 milliárd. Noha a világ nyolcadik leggazdagabb embere, a hölgyek között az elsőnek számít. A nő és családja a Wal-Mart többségi tulajdonosa.


Sheldon Adelson, USA
A 80 éves férfi 37,2 milliárd dollárral büszkélkedhet. Pályafutása során 50 üzletet alapított. 1988-ban beszállt a kaszinó bizniszbe és az évek alatt számtalan kaszinó tulajdonosa lett Vegasba, Makaóban és több európai és ázsiai országban.



Bernard Arnault, Franciaország
A 65 esztendő úriember 36 milliárd dollár tulajdonosa. A férfit méltán a világ leggazdagabb franciájának nevezik. A Louis Vuitton divatmárka résztulajdonosa, méghozzá 46,5 %-ban.


A valaha élt 3 leggazdagabb ember

Listát készítettek a valaha élt leggazdagabb emberekről is, aminél az összeállítás során az inflációt is figyelembe vették. A listában, még a harmadik helyen szereplő milliárdosnak is ötször akkora vagyona volt, mint a ma listát vezető Bill Gatesnek.

I. Mansa Musa, 400 milliárd dollár

Első helyen I. Mansa Musa, Mali királya végzett, ő a XIV. századi Afrikában uralkodott. Az 1331-ben elhunyt király vagyona 400 milliárd dollárt érne mai árfolyamon, nyugat-afrikai birodalma pedig a mai Ghánát, Timbuktut és Malit ölelte egységbe. A történelem leggazdagabb embere 1280-ban született, országa pedig a világ só és aranykészletének több mint a felét állította elő. Mansa Musa mecsetei mai is állnak még, de halála után két generációval a szabadságharcok szétdarabolták birodalmát.



Mayer Amschel Rothschild, 350 milliárd dollár

A német zsidó gyökerekkel rendelkező dinasztia vagyonának megalapítója az 1774-ben született Mayer Amschel Rothschild, mai értéken 350 milliárd dolláros vagyonával.


John D. Rockefeller, 340 milliárd dollár

A lista harmadik szereplője John D. Rockefeller, a valaha élt leggazdagabb amerikai. J.D. 1870-ben alapította a Standard Oil Companyt, aminek monopóliumát végül megtörte az USA kormánya, így a Rockefeller vállalat több „kisebb” cégre oszlott, mint például az Amoco, a Chevron Conoco, és az ExxonMobil. 1937-es halálakor vagyona, mai árfolyamon 340 milliárd dollár.

Forrás: erdekesvilag.hu




Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseidnek is!