Header Ads Widget

Megosztotta a németeket a menekültkérdés, nem veszik komolyan a fenyegetőzést!

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember elején hozott döntés miatt feljelentette Angela Merkel német kancellárt pénteken az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli német politikai erő. A német szövetségi kormány menekültügyi tevékenysége megfelel az alaptörvénynek, ezért nem is aggódik amiatt, hogy a bajor tartományi kormány alkotmánybírósági eljárást helyezett kilátásba - mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter pénteken az ARD országos köztelevíziónak.

Egyre nő a párt népszerűsége

Alexander Gauland, a párt egyik alelnöke berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az AfD megítélése szerint a kancellár "úgy tevékenykedett, mint egy embercsempész", amikor a Magyarországról elindult menedékkérők ezreit ellenőrzés, regisztráció nélkül beengedte Németországba.

Az AfD a konzervatív CDU/CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedő, euroszkeptikus, a gazdaságban liberális elveket hirdető pártként indult 2013-ban, és legfőbb témája az euróövezeti válság kezelésének bírálata volt. A 2013 őszén tartott Bundestag-választáson nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot - a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg - , és az idén nyáron az irányzatok belső harcában szétszakadt.

A pártot a széles körben jobboldali populistaként jellemzett irányzat vitte tovább, amely elsősorban a menekültválságra összpontosít és hevesen bírálja a kormány menekültpolitikáját.
Az AfD népszerűsége emelkedik, a legutóbbi adatok szerint országos támogatottsága elérte a 7 százalékot, és az ország keleti részén, a volt NDK területén már 12 százalékon áll. A keleti, Türingia tartományi Erfurtban hetente tüntetést tartanak, amelyen hétről hétre egyre többen jelennek meg. A legutóbbi, szerdai megmozduláson már 8 ezren voltak.

Az egyik szónok Alexander Gauland volt, aki sajtóbeszámolók szerint úgy vélte, hogy az uniós külső határ védelméért folytatott tevékenysége miatt az európai egységért végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként járó Károly-díjra kell jelölni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Nem veszik komolyan a fenyegetőzést

A miniszter kiemelte: éppen az alaptörvény kötelezi a kormányt arra, hogy segítsen a bajbajutottakon.

Elmondta, hogy a szövetségi kormány és a bajor tartományi kormány együttműködése "kitűnő és megoldásorinetált" a menekültválság valamennyi gyakorlati kérdésében, és mindkét fél nyitott a nézeteltérések tisztázására.

Ezért sem tűnik valószínűnek, hogy a müncheni vezetés valóban az alkotmánybírósághoz fordul - mondta Peter Altmaier. Hozzátette, hogy Bajorország rendkívüli munkát végez a válságban, és a tartományok közötti tehermegosztási rendszer révén a következő napkban és hetekben enyhülnek terhei.

Nagy a biztonsági kockázat

A bajor tartományi kormány pénteki rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a tartományok cselekvőképességének veszélyeztetése miatt panaszt tesz az alkotmánybíróságon a szövetségi kormány ellen, ha az nem gondoskodik a menedékkérők áradatának korlátozásáról.




Illegális bevándorlókat szállító vonat a szentgotthárdi vasútállomáson 2015. szeptember 19-én. A szerelvény Gyékényesről másfélezer migránst hozott, akiket a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz kísértek. Az éjszaka és a reggeli órákban több ezer illegális bevándorló érkezett a Rába-parti városba. MTI Fotó: Varga György

Horst Seehofer bajor miniszterelnök a kabinet ülése után sajtótájékoztatón egyebek között kifejtette, hogy a menedékkérők nagy száma biztonsági kockázatot is jelent. Ezzel kapcsolatban Peter Altmaier hangsúlyozta, hogy a menedékkérők gyors és tömeges beáramlása természetesen nagy kihívás, ezért a szövetségi hatóságok "fokozott éberséggel" követik a folyamatot.

Ugyanakkor a szövetségi rendőrség, a szövetségi bűnügyi hivatal és a hírszerző szolgálatok eddig nem találtak arra utal jeleket, hogy a menekülthullám veszélyeztetheti Németország biztonságát.

Meg kell védeni a határokat

A bajor kormány szerint el kell érni, hogy az uniós partnerek térjenek vissza a menekültügyet szabályozó dublini előírásokhoz. Ellenkező esetben vissza kell fordítani a határokon a biztonságos harmadik országból érkező menedékkérőket.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a müncheni követelésekre reagálva megjegyezte: "nem a bajor-osztrák határon, hanem az uniós külső határokon lehet hatékonyan és tartósan kezelni a problémát".

Nem tudnak ennyi embert integrálni

Az Angela Merkel vezette konzervatív CDU-val és a Horst Seehofer vezette bajor testvérpárttal, a CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) is hűvösen fogadták München harcias állásfoglalását. Az SPD-s igazságügyi miniszter, Heiko Maas értetlenségének adott hangot az alkotmánybírósági eljárásra vonatkozó fenyegetéssel kapcsolatban, és úgy vélte, hogy a bajor kormány csupán "cirkuszol".




Közben az SPD két vezetője, Sigmar Gabriel pártelnök, alkancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a Der Spiegel című hetilap szombati, digitális formátumban péntek este megjelent számában egy vendégkommentárban a menekültáradat feltartóztatását sürgette.

Hangsúlyozták: Németország nem tud tartósan évente egymilliónál is több menekültet befogadni és integrálni, ezért mindent meg kell tenni, hogy "ismét csökkenjen" az országba érkező menedékkérők száma.

Nem lehet maximalizálni a befogadandó menekülteket

Ezzel kapcsolatban Peter Altmaier az ARD-nek elmondta, hogy figyelmesen tanulmányozta az írást, és nem talált benne olyan követelést, hogy jelöljék ki a befogadandó menekültek számának felső határát.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben és az alaptörvény előírásai miatt nem is lehetne ilyen határt kijelölni. Ugyanakkor a kormány arra törekszik, hogy rendezettebb legyen a menedékkérők beáramlása, és más uniós tagállamok is kivegyék részüket a válság terheiből. A kormány azon is dolgozik, hogy javuljon a válsággócok térségében élő menekültek helyzete.

Ha ezek a törekvések sikerre vezetnek, fokozatosan csökken majd a menedékkérők száma Németországban - mondta a kancelláriaminiszter.