Header Ads Widget

A moslékkoalíció már Ferencvárosban is szétesett!



Göd és Szolnok után Ferencvárosban is szétesett a nehezen létrejött baloldali együttműködés – számol be a történtekről a Magyar Hírlap.

A helyi képviselő-testület tegnapi ülésén az MSZP és a DK jelezte, elég volt Baranyi Krisztina öntörvényű politikájából, innentől csak bizonyos esetekben szavaznak vele. Ezzel elfogyott a baloldali polgármester mögül a stabil képviselő-testületI többség.

„Már most börtönben lenne a helye” – jelentette ki Baranyi Krisztina polgármester nagy nyilvánosság előtt a tegnapi, online közvetített képviselő-testületi ülésen a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatójáról. 

A hajléktalan-foglalkoztatásban országosan elismert Feszofe Kft. vezetőjével, Sebők Endrével szemben tehát Baranyi nem csupán „koncepciós pert” folytatott – ahogy azt Gyurákovics Andrea fideszes képviselő megfogalmazta, rávilágítva, hogy a polgármester már megválasztása után jelezte, mindenhonnan el fogja távolítani a fideszeseket –, hanem bíróként el is ítélte. Mindezt egy olyan átvilágításra alapozva, amely úgy folyt le, hogy az átvilágítók személyesen meg sem jelentek a cégnél, az elkészült dokumentumot a polgármesteri hivatal nem küldte el az érintetteknek, hogy reagálni tudjanak, miután pedig a felügyelőbizottságon keresztül azt mégis megszerezte a Feszofe, és megírták észrevételeiket, azokat nem csatolták a képviselő-testületi ülés dokumentumaihoz.

Sebők Endre tegnap az átvilágításról azt mondta, kizárólag hibakeresésről volt szó, miközben a cég több ezer hajléktalan ember közfoglalkoztatását végzi, úgy, hogy az utóbbi hat évben több mint félmilliárd forinttal növelte a Feszofe – és így Ferencváros – vagyonát. 

A Baranyi által emlegetett „súlyos megállapítások” szerinte inkább „súlyos tévedések”, szabálytalanságok előfordulhattak ugyan, ám aligha lehet felelőtlen gazdálkodásról beszélni, amikor a legutóbbi vizsgált évben is nyolcvankilencmilliós plusszal zártak – szemben egyébként azokkal az önkormányzati cégekkel, amelyek beszámolóját a polgármester még a rendkívüli jogrend ideje alatt, egyszemélyes döntéssel elfogadta

Baranyi Krisztina előterjesztései már a bizottságokban sem kapták meg a kellő támogatást. Így nem volt teljesen váratlan: napirend előtt az MSZP és a DK bejelentette, nem vesznek részt a továbbiakban a Baranyit támogató baloldali összefogásban, csak eseti ügyekben szavaznak mellette. Ezzel a polgármester már csak négy momentumos, egy LMP-s és egy párbeszédes szavazatra számíthat biztosan. Ez pedig azt jelenti, hogy támogatói kisebbségbe kerültek a testületben.

Ezt jelzi, hogy nem fogadta el a testület Baranyi Krisztina lakás rendeletét: a baloldal többsége és a Fidesz kerületi frakciója sem tartotta elfogadhatónak, hogy szociális bérlakásokat a régi lakók nagy számban, kedvezményesen megvásárolhassanak. Álláspontjuk szerint ezeknek az ingatlanoknak kerületi tulajdonban kell maradniuk, így nem támogatták a polgármester előterjesztését.