Header Ads Widget

A Mátrai Erőmű többségi tulajdonát a Horn-kormány idején 1995-ben áron alul, mindössze 13 milliárd forintért adták el




Mesélünk mi is egy kicsit, hiszen minden adat elérhető! Legalább is azoknak, akik hajlandóak olvasni, és nem csak visszaböfögni a hataloméhes baloldali pártok hazugságait.

A Mátrai Erőmű többségi tulajdonát a Horn-kormány idején 1995-ben áron alul, mindössze 13 milliárd forintért adták el a szocialisták a német befektetőnek (RWE). Eközben viszont éves szinten 20 milliárd forintos profitot produkált a cég – a vállalat mindösszesen 8 hónapos nyereségéért elherdálták a nemzeti vagyont!

Ugyanakkor 2008-ban a Gyurcsány-kormány egy az államra nézve kedvezőtlen, hosszú távú áramvásárlási szerződést kötött a társasággal. Eszerint ugyanis az állam a kontraktus 2015-ös lejártáig a piaci árnál 10 százalékkal drágábban vásárolja meg a cég által termelt áramot, vagyis extra profitra tett szert a társaság. Vajon kinek a zsebében landolt évi 4 milliárd forint?



Az erőművet működtető társaság közgyűlése 2013-ban az eredetileg tervezett 10 milliárd forint helyett kétszer annyi osztalék kifizetéséről döntött. A Fidesz a rezsicsökkentés meghirdetésekor kérte az energiaszolgáltatóktól, hogy extraprofit helyett fogadjanak el tisztességes feltételeket, ám e helyett kasszakisöprés zajlott. Jegyezzük meg – ez 2013, ekkor még szó sem volt Opusról, viszont a vállalat külföldi tulajdonban volt, a Fidesznek nem volt ráhatása a cég döntéseire.

A "kasszakisöprés" csupán egy folyamat kezdete volt, ami annál inkább aggodalomra adott okot, mert a térségben közvetlenül, illetve közvetve, mintegy ötezer munkahely függött az erőmű működésétől. Ebben a helyzetben csak azt kérték a többségi német tulajdonosoktól, hogy ne tegyenek olyat, amit Németországban nem tennének meg és vizsgálják felül a döntést.

A társaság közgyűlése után a rögtönzött sajtótájékoztatón elmondták: a tulajdonosok azért döntöttek az osztalék megemeléséről, mert az elmúlt időszakban az új erőművi blokk megépítésének elmaradása miatt 57 milliárd forintnyi eredménytartalék halmozódott fel. A társaság az előző évben (2012) mintegy 100 milliárd forint forgalom mellett 18 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el. De 2010-ben is kivettek a kasszából 10 milliárdot a németek.

Ekkor Magyarország második legnagyobb erőművét működtető társaság részvényeinek 50,1 százalékát a németországi központú RWE, 20,1 százalékát pedig a szintén német EMBW energetikai cégek birtokolják. A Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdoni hányada 26,7 százalék, a fennmaradó rész kisrészvényesek birtokában volt.

2017 decemberében látott napvilágot a hír, amely szerint Mészáros Lőrinc a tulajdonában lévő Opus Global Nyrt.-n keresztül a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészét felvásárolja a németektől. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ekkor 26,15 százalékot kitevő tulajdonrészét a tranzakció nem érintette.
Az RWE részvénycsomagját 5,9 milliárd forintért vásárolták meg 2017 végén. Figyelembe véve a cég éves eredményét, ez egy nagyon olcsónak tekinthető ár.
2019 végén az Opus Global Nyrt. közleményben tudatta, hogy a MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel közösen szerződéskötési kötelezettség, vagy bármely más kötelező erejű kötelezettségvállalás nélkül járó szándéknyilatkozatot írtak alá, arról, hogy az Opus Global 72,66 százalékos közvetett tulajdoni hányadát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a jövőben megvásárolhassa.

És itt véget is ér a történet: Még nem tudjuk, mennyiért veszi meg az MVM az erőművet, ezért korai arról beszélni, ki mennyit nyer az ügyleten. Az erőmű jelenleg magyar kézben, de még nem állami tulajdonban van.

Egy biztos: A Mátrai Erőmű egy stratégiai vállalat, az ország áramellátásának 17%-át adja, és az ilyen vállalatok nem lehetnek külföldi tulajdonban. A baloldali kormányok elherdálták az összes létező stratégiai vállalatot: Eladták a MOL részvényeket, a gáztározókat, az áramszolgáltatókat, a gázszolgáltatókat, a Matáv-ot, az erőműveket és még az autópályákat is PPP konstrukcióban külföldi cégek birtokolták, a magyar állam meg bérelte. Készültek az ivóvízkészlet és a termőföld eladására, de közbejött a választás – ez már nem jött össze.

És soha többé nem is fog!

ADD TOVÁBB

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mátrai_Erőmű
https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/korszerusitve-mukodhet-tovabb-a-matrai-eromu
http://profitline.hu/Fidesz:-a-nemet-tulajdonos-kisopri-a-Matrai-Eromu-kasszajat-301501